• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Предсједавајући Скупштине Џафер Алић и замјеници предсједавајућег Томислав Мартиновић и Весна Сараџић примили су у посјету Амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Њ.Е. Јулиан Реиллy са његовим сарадницима.

Предсједавајући Џафер Алић је у име руководства Скупштине залежио добродошлицу Амбасадору Реиллy-у те га упознао о тренутним активностима Скупштине и Владе Херцеговачко-неретванског кантона као и о најактуелнијим политичким питањима у Кантону.

Алић је навео како је Херцеговачко-неретвански кантон добио широку и добру коалицију која има могућност, али и одговорности за покретање позитивних процеса у циљу побољшања квалитете живота. Процеси који су започети усмјерени су према одрживој социјалној политици у циљу помоћи младим породицама при куповини прве некретнине и подршка породицама са дјецом.

Томислав Мартиновић, након ријечи добродошлице, је навео како програмске смјернице које је утврдила Предсједница Владе ХНК заједно са руководством Скупштине и политичким странкама које чине скупштинску већину чине окосницу рада Скупштине и Владе ХНК. Као један од кључних проблема који успорава привредни развој те развој туризма у Кантону истакао је потребу убрзања динамике изградње аутопута који пролази кроз Херцеговачко-неретвански кантон.

Весна Сараџић се захвалила на исказаном интересу и на досадашњем ангажману Велике Британије у Босни и Херцеговини по питању многих пројеката. Истакла је како је основа развоја туризма у Херцеговачко-неретванском кантону здрава животна средина и да је потребно радити на том питању јер се све јединице локалне самоуправе па и виши нивои суочавају са проблемима одлагања отпада те да Кантон нема развијену политику управљања отпадом односно рециклажом и разврставањем. Сараџић је такођер навела како је борба против корупције и криминала претходно питање свих процеса који се планирају реализовати.

Амбасадор Реиллy се захвалио на гостопримству и казао је како га охрабрује да је Кантон добио нову владу након више година која има довољно знања и енергије да донесе конкретне мјере које ће помоћи становницима. Позитивним сматра најаве Владе ХНК о оснивању Уреда за борбу против корупције те каже како је то највећи фактор исељавања младих те да спрјечавањем корупције многи други проблеми ће бити ријешени. Амбасадор је казао како је позитивно што је Херцеговачко-неретвански кантон препознао своју прилику да буде лидер у обновљивим изворима енергије и како сматра да је много страних инвеститора спремно да уложи у пројекте обновљивих извора енергије. Истакао да је важно улагање у путну и жељезничку инфраструктуру која је основа сваке привреде.

На састанку се разговарало о могућностима туризма те о корацима које је потребно подузети како би туристичке заједнице јединица локалне самоуправе и Кантона профункционисале у потпуном капацитету. У прилог развоју туризма иде отварање више зрачних линија са Зрачне луке Мостар према разним европским дестинацијама.

Домаћини су се захвалили Њ. Е. амбасадору на посјети и досадашњој подршци и посвећености њега особно и његове владе на рјешавању питања која имају за циљ унутрашњу стабилизацију и бољи живот свих грађана.