• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Конституирајућа сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона одржана је данас у згради Скупштине ХНК на којој је поднесен је извјештај о резултатима избора, додијели мандата, положена и потписана свечана изјава.

Увјерења о додјели мандата за 30 новоизабраних посланика је уручио др. Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

У скупштинске клупе ће засјести посланици осам странака:

ХДЗ БИХ,ХСП БИХ,ХДУ,ХСП АС,ХРАСТ,ХСП ХБ: Славен Зељко, Ива Рагуж, Томислав Мартиновић, Зора Дујмовић, Даниел Бабић, Ивана Бунтић-Јовановић, Дамир Џеба, Славко Билић, Марија Матушко Оливер Солдо, Марија Бошковић ;

СДА – СТРАНКА ДЕМОКРАТСКЕ АКЦИЈЕ: Ирма Мемиџан, Џафер Алић, Кемал Муратовић, Салмир Каплан, Драгица Суша, Неџад Максумић, Харун Куртовић;

ХРВАТСКА ДЕМОКРАТСКА ЗАЈЕДНИЦА 1990-ХДЗ 1990: Иван Одак, Данијела Мишура, Зоран Крешић;

СДП – СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ: Исмет Лулић, Весна Сараџић, Арман Залихић;

ХРВАТСКА РЕПУБЛИКАНСКА СТРАНКА: Весна Шуњић, Мирко Васиљ;

ЖЕЉКО КОМШИЋ – ЗА ГРАЂАНСКУ ДРЖАВУ – ДФ/ГС: Зоран Микулић, Садина Хејуб;

НЕС: Нермин Вртић;

НАРОД И ПРАВДА: Омер Хујдур.

Свечаном изјавом и потписивањем увјерења о прихватању мандата новоизабраних посланика, одржан је први дио конституирајуће сједница Скупштине након чега се приступило формирању клубова народа.

Након паузе посланици су обавјештени о томе да су конституисани Клуб посланика Хрвата и Клуб посланика Бошњака, док Клуб посланика Срба није конституисан те се очекује да ће бити завршено на некој од наредних сједница Скупштине.

Скупштина ХНК је донијела Одлуку о потврђивању избора за предсједавајућег или замјеника предсједавајућег Скупштине ХНК г. Томислав Мартиновић испред Клуба посланика Хрвата, а испред Клуба посланика Бошњака је г. Џафер Алић. Клуб посланика Срба није предложио кандидата те ће се Одлука о избору предсједавајућег Скупштине ХНК донијет у наредном периоду.

Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона је усвојила сљедећи закључак:

„Задужују се политичке странке заступљене у одговарајућим клубовима конститутивних народа и осталих у Скупштини ХНК, као и посланици чланови једног од тих клубова да до понедјељка 21.11.2022. године до 15:00 сати предложе једног или више кандидата на листи за избор делегата тог клуба из Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона у Дом народа Парламента Федерације БиХ и приједлог доставе у Стручну службу Скупштине ХНК.“.

Наставак конституирајуће сједнице одржат ће се након овјере кандидатских листи од стране Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.