• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Данас, 03.10.2023. године, у великој сали Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона одржана је сједница Скупштине ХНК. Сједници су присуствовали посланици у Скупштини, чланови Владе ХНК те други госте из релевантних сектора и институција.

Због техничких проблема између Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона и сервера за сцреенцастинг и стреаминг провајдера нисмо били у могућности у потпуности реализовати видео пријенос те је пријенос био без звука, уклањање наведених техничких проблема у току. Дубоко се извињавамо грађанима и другим лицима која су покушала пратити сједницу путем yоутубе.

Посланици су на почетку сједнице имали прилику поставити посланичка питања и изнијети иницијативе које се тичу кључних питања за наш кантон.
Ова пословничка могућност омогућава посланицима Скупштине да активно суђелују у процесу доношења одлука и да изразе забринутости или предложе мјере које би унаприједиле квалитет живота наших грађана.
Расправа на сједници је настављена са Измјенама и допунама Закона о материјалној подршци породицама с ђецом, посебно на увођење новог права на ђечји додатак за ђецу с потешкоћама у развоју или инвалидитетом. Према федералном закону, увјет за остваривање права на ђечји додатак било је да укупни мјесечни приходи по члану заједничког домаћинства не прелазе 40% најниже просјечне плаће у Федерацији Босне и Херцеговине. Међутим, Закон доноси додатну подршку, омогућавајући свој ђеци с потешкоћама у развоју или инвалидитетом да остваре право на ђечји додатак без обзира на висину прихода заједничког домаћинства.

Такођер, расправљало се о јаснијем регулисању услова за остваривање права на новчану помоћ незапосленој породиљи, што је такођер обухваћено предложеним измјенама и допунама Закона. Финансирање ових промјена предвиђено је буџетом Херцеговачко-неретванског кантона у износу од 1.000.000,00 КМ. Ове промјене одражавају посвећеност Скупштине ХНК унапређењу квалитета живота породица с ђецом у кантону.
Усвојене су и допуне Закона о допунским правима бранилаца и чланова њихових породица у Херцеговачко-неретванском кантону, из разлога усклађивања са федералним законом који је усвојен током прошле године, уз два амандмана посланика Оливера Солде и Армана Залихића.

Овим допунама Закона и поднесеним Амандманима ће се обезбиједити приоритет у запошљавању бранилаца и чланова њихових породица те ће се повећати егзистенцијална накнада са досадашњим 5 КМ по мјесецу на 6 КМ по мјесецу.
Скупштина Херцеговачко – неретванског кантона је у складу са својим надлежностима дала сагласност на Просторни план Града Чапљина, на основу члана 31. став 8. Закона о пољопривредном земљишту ХНК.
Закључком Скупштине дато је позитивно мишљење на Статут Завода за јавно здравство ХНК, овим Статутом усклађује се организација и пословање Завода за јавно здравство ХНК са Законом о здравственој заштити и прописима донесеним на основу овог закона.