• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

На сједници одржаној 22.02.2022. године Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона је разматрала Информацију о стању у здравству у ХНК и реализацији Закључака Скупштине ХНК који су донесени на претходној тематској сједници о здравству.

Сједници су поред посланика у Скупштини ХНК и чланова Владе ХНК, присуствовали директори и представници свих здравствених установа на подручју ХНК као и представници Завода здравственог осигурања ХНК и Завода за јавно здравство ХНК.

Кроз своје дискусије посланици су исказали захвалност здравственим радницима који су у протеклом периоду надљудским напорима, у пандемији коронавируса  одржали здравствени систем функционалним.

Министар здравства, рада и социјалне заштите ХНК др Горан Опсеница  у уводном обраћању се осврнуо на реализацију Закључака Скупштине ХНК из претходног периода, те је у излагању Информације, између осталог истакао како је стопа запослених у здравству у Херцеговачко-неретванском кантону за 53,5% виша од просјечне стопе запослених у здравству Федерације Босне и Херцеговине, да је стопа запослених у здравству у односу на број становника у ХНК највиша у Ф БиХ, а што је једно од питања које треба детаљније анализирати и предузети адекватне мјере.

Кроз расправу се посебно анализирало финансијско стање у здравственим установама на подручју Коњица у свјетлу недавне блокаде рачуна ДЗ Коњиц и ОБ Коњиц и потреби изналажења рјешења за исто.  Истакнута је и потреба што бржег доношења Закона на нивоу ФБиХ о финансијској консолидацији јавно здравствених установа.

Након вишесатне расправе, Скупштина  је задужила Колегиј Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона да до сљедеће сједнице сачини приједлог закључака базираних на данашњој дискусији и изнесеним приједлозима  од посланика.