• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

На данашњој, шестој ванредној, сједници Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона посланици су усвојили без уложених амандмана Измјене и допуне Буџета ХНК за 2020. годину у износу  249.358.355,68 КМ.

Глобални проблеми са коронавирусом (ЦОВИД-19), који је проглашен и пандемијом, похарали су  свјетску економију а негативне посљедице се значајно осјећају и у Босни и Херцеговини, као и у Херцеговачко-неретванском кантону.

Остварење прихода од почетка пандемије је значајно смањено у односу на исте мјесеце прошле и претпрошле године. Смањења су евидентна на порезним приходима и то у свим групама. Највеће смањење је забиљежено код директних пореза (прихода од добити и прихода од дохотка) и прихода од индиректних пореза.

У Измјенама и допунама Буџета кориговани су планирани приходи до краја године на основу извршења за прва четири мјесеца и прве половице петог мјесеца текуће године.

Планирано је повећање прихода од 19,8 мил. КМ по основу аранжмана БиХ са ММФ у сврху превенције и санирања посљедица пандемије COVID-19.

Најзначанија смањења прихода су:

приходи од пореза на добит предузећа смањени су за 7,95 мил. КМ;

приходи од пореза на доходак смањени су за 1,5 мил. КМ;

приходи од индиректних пореза који припадају Кантону смањени су за 9,79 мил. КМ;

На већини позиција расхода у Измјенама и допунама буџета за 2020. годину рађена су смањења која су у укупном износу од cca. 9 мил. КМ, изузев позиција расхода које се односе на имплементацију Закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваних епидемијом коронавируса (ЦОВИД-19) и потпори економији на подручју ХНК.

У Измјенама и допунама Буџета ХНК за 2020. године отворен је нови економски код „Субвенције приватним подузећима и подузетницима – Фонд за подршку привредним субјектима“ у износу 8,8 мил. КМ.

Предвиђено је и субвенционисање камата за кредите привредним друштвима, а на основу споразума Владе ХНК и Развојне банке Ф БиХ.

Посланици су усвојили без амандмана и Закон о измјенама и допуни Закона о извршењу Буџета ХНК за 2020. годину, који омогућује реализацију Измјена и допуна Буџета и Закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваних епидемијом коронавируса (ЦОВИД-19) и потпори економији на подручју ХНК.