• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Шеф Делегације Европске уније у БиХ и посебни представник ЕУ у БиХ амбасадор Јоханн Саттлер сусрео се Мостару са представницима Владе и Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона. Уз низ отворених тема, акценат разговора био је на обавезама које стоје пред ХНК-ом у смислу пружања подршке европскому путу Босне и Херцеговине, те успостављању Уреда за борбу против корупције на кантоналном нивоу.

– Разговарали смо о томе шта се дешава нанивоу ЕУ у процесу проширења, као и додатној помоћи земљама ове региона. Ова је седмица изнимно важна јер имамо суммит 27 земаља чланица и шест земаља са западног простора Балкана, међу којима је и БиХ, као и састанак лидера на крају седмице, откуд очекујемо добре вијести што се тиче европског пута БиХ. Разговарали смо и о додатној финансијској и материјалној помоћи за овај регион, у склопу Плана за раст и развој чија је вриједност шест милијарди еура – рекао је Саттлер, истакнувши важност кантона на путу БиХ према ЕУ.

– Јасно је да процес проширења неће бити успјешан ако не буде снажног ангажмана различитих нивоа власти, у чему кантони играју велику улогу. Зато данас и јест главни фокус наших разговора на обавезама кантона, с посебним акцентом на економију. ХНК може бити супер-кантон, супер-регија, на име богомданих природних љепота и потенцијала, потенцијала за зелену енергију. Посебно смо разговарали о томе како можемо обезбиједити да ти капацитету буду и искориштени, нарочито када говоримо о енергетици – додао је Саттлер, дотакнувши се и туризма за чији потенцијал сматра да је недовољно искориштен.

– ЕУ је највећи инвеститор у БиХ, највећи трговински партнер и наставит ћемо тако да радимо. Многа су улагања, врло је важан коридор Вц, а све то показује да за БиХ Европска унија нема алтернативе. Спремни смо улагати и у друге облике јачања повезаности. Аеродром Мостар такође је недовољно искориштен и сматрам да се ту може учинит више тога. Пружили смо савјет и финансијску помоћ да се уради једна студија изводљивости. Такође, важно је да се успостави Уред за борбу против корупције. Важно нам је да БиХ испуни своје обавезе, посебно што се тиче основних слобода. Људи имају право у потпуности уживати своја основна људска права, право о удруживању и окупљану. Од предсједавајућег Скупштине и од премијерке ХНК-а добио сам увјерење да ће се Уред за борбу против корупције утемељити и то је изузетно важно – закључио је шеф Делегације ЕУ у БиХ.