• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Предсједавајући Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Шериф Шпаго и чланови Комисије за образовање, културу, спорт и младе Скупштине ХНК Мејрима Хасић и Амир Шело одржали су састанак са шефом Уреда ОСЦЕ у Мостару Иоаннис Пилиоурис те чланицом тима за образовање Сањом Араповић.

Тема састанка је била ангажман ОСЦЕ-а у питањима образовања и сарадња са релевантним институцијама у ХНК, посебно са скупштинском Комисијом за образовање, културу, спорт и младе.

Представници ОСЦЕ су презентовали извјештај који је Мисија радила, а односи се на проблеме у систему образовања у ХНК, посебно за праксу постојања „двије школе под једним кровом“ . У извјештају су предложенe и неопходнe мјере за рјешавање наведеног проблема..

Предсједавајући Шпаго и чланови Комисије су потенцирали неопходност доношења нових закона о основном и средњем образовању као првом кораку у унапрјеђењу стања у овој области, те потреби неопходне координације између надлежних кантоналних органа и јединица локалне самоуправе у рјешавању питања која су наведена у Извјештају Мисије ОСЦЕ-а.

Такођер је истакнута потреба за наставак  сарадње између Скупштине ХНК и Уреда ОСЦЕ-а у Мостару  с посебним нагласком на теме као што су образовање и борба против корупције.