• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Дана 15.10.2019. године одржана је друга редовна сједница Скупштине Херцеговачко-неретнванског кантона.

Након усвојеног Дневног реда и посланичких питања разматран је и усвојен Приједлог Закона о измјени Закона о заштити породица с д‌јецом, према којем свако новорођено дијете у кантону има право на једнократну новчану помоћ за опрему у износу од 400 конвертибилних марака, извршена је допуна истог Закона којом је омогућено кориштење права у случају престанка примања из радног односа.

Усвојен је и Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима ХНК у којем је извршено усаглашавање са Законом о пензијском и инвалидском осигурању Федерације Босне и Херцеговине, Закључком је обавезана Влада ХНК да у року 4 мјесеца припреми додатне измјене и допуне Закона.

На сједници је прихваћена Одлука о кредитном задужењу ХНК код Свјетске банке у склопу Пројекта „Енергетска ефикасност у БиХ“ те је дата сагласност Влади за наставак активности реализације по том пројекту.

Посланици су усвојили Приједлог Закона о допуни Закона о извршењу Буџета ХНК, Одлуку о избору предсједавајућих, замјеника предсједавајућих и чланова сталних радних тијела Скупштине ХНК као и Извјештај о раду Кантоналног јавног правобранилаштва те Одлуку о усвајању Извјештаја Министарства правосуђа, управе и локалне самоуправе о извршењу санкција у ХНК за 2018. годину.