• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Предсједавајући Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Шериф Шпаго је 22.03.2021. године угостио амбасадорицу Њемачке у Босни и Херцеговину Њ. Е. Маргрет Uebber.

Шпаго се захвалио на појести те је у разговору Маргрет Uebber упознао о тренутном стању у Херцеговачко-неретванском кантону с посебним нагласком на епидемиолошку ситуацију.

Казао је како су органи ХНК у 2020. години правовремено реаговали, донијели потребне мјере те усвојили Закон о ублажавању негативних економских посљедица изазваних епидемијом коронавируса (Цовид-19) и подршци економији на подручју ХНК који је за циљ имао финансијску помоћ свим привредним субјектима којима је био забрањен рад након почетка пандемије.

Посебно је истакао да је здравствени систем у ХНК, иако изузетно преоптерећен, успио обезбиједити неопходан ниво здравствене заштите, те ће и у садашњој ситуацији повећаног броја обољелих уз ангажовање свих других надлежних органа ставити под контролу пандемију коронавируса.

У контексту посљедица пандемије COVID-19, туристичка привреда тренутно је најугроженија имајући у виду да је минималан број посјета у односу на период прије пандемије као и то да се већи дио запослених налази у туристичком сектору.

Шпаго је казао како је позитивно то што је на подручју Кантона тренутно активно више пројеката из области цестоградње те што се имплементирао пројекат изградње Вјетропарка „Подвележје“.

Саговорници су изразили задовољство досадашњом реализацијом наведеног пројекта који је имплементиран помоћу средстава Њемачке развојне банке (KfW) те су изразили наду како ће се наставити пројекти из области обновљивих извора енергија као што су вода, вјетар и сунчева енергија.

Амбасадорица Uebber изразила је задовољство одржавањем избора у Граду Мостару и изразила наду како ће Градоначелник и Градско вијеће започети и реализовати активности које ће у коначници допринијети бољем и квалитетнијем животу у Мостару те унаприједити како међусобно повјерење грађана тако и повјерење у институције Града Мостара.