• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Шериф Шпаго, предсједавајући Скупштине и Невенко Херцег, премијер Херцеговачко-неретванског кантона примили су данас у службену посјету Wendy Мортон, министрицу за европско сусједство и Америку у Министарству за вањске послове, Commonwealth и развој Уједињеног Краљевства, у пратњи Њ.Е. Matthewa Фиелда, амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске.

На састанку је, уз остало, разговарано о актуелним политичким приликама у БиХ и Херцеговачко-неретванском кантону, те пројектима које Амбасада проводи у Мостару и ХНК.

Предсједавајући Шпаго нагласио је како, након рјешавања питања избора у Мостару, кроз договор, разговор и компромис очекује рјешавање и осталих отворених политичких питања. Говорећи о Херцеговачко-неретванском кантону истакнуо је њезине специфичности које се огледају у сложеном здравственом и образовном систему. Такођер, нагласио је потребу снажнијих инвестиција у ХНК особито у области обновљивих извора енергије и ИТ сектору.

Премијер Херцег, говорећи о политичким приликама у БиХ, истакнуо је како оне на директан начин утичу на све сегменте живота грађана, те је стога потребно тражити рјешења кроз сталан дијалог и компромисе.

Такођер, осврнуо се на потребу измјена Закона о припадности јавних прихода истичући како садашња распод‌јела није правична. Измјеном Закона кантону би припала значајнија средства што би директно утицало на побољшање услова у бројним сегментима живота грађана.

Говорећи о перспективи младих и демографској политици, премијер Херцег је истакнуо како се ради о сложеним питањима с чијим рјешавањем се суочавају све државе у окружењу и шире.

„На нашем нивоу чинимо максималне напоре те смо, уз мјере заштите породице као директне популацијске мјере, препознали образовање и прво радно искуство као предуслов веће конкурентности младих на нашем тржишту рада“, рекао је премијер Херцег нагласивши и то да наш циљ мора бити и јачање привреде и отварање нових радних мјеста за младе како би својим радом осигурали услове за заснивање породице што је најбоља популацијска мјера.

Министрица Мортон захвалила је предсједавајућем Шпаги и премијеру Херцегу на срдачном пријему и добивеним важним информацијама о активностима Владе и Скупштине ХНК, те је, уз активности у области заштите жртава породичног насиља, укратко представила нови пројекат, вриједан 3 милиона фунти који је везан за младе.