• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

Главне теме састанка биле су завршетак конституисања Скупштине Херцеговачко – неретванског кантона, те преговори око успостави извршне власти у Кантону. Истакнута је потреба да се ова питања што прије ријеше како би се наставило са неопходним реформским процесима у областима из надлежности Кантона.

Шпаго и Озкаптан су разговарали о тренутној сигурносној ситуацији у Кантону, као и о избору и именовању комесара полиције ХНК, те о могућим посљедицама по сигурност због неименовања комесара.

Усаглашен је став да Влада ХНК треба што прије именовати вршиоца дужности комесара из реда полицијских службеника који испуњавају законске услове, те након конституисања Скупштине ХНК , потребно је покренути процедуру за избор и именовање Независног одбора за избор и ревизију, који би провео и окончао процедуру избора комесара, што би омогућило и рјешавање и других отворених питања у области сигурности.

На састанку су размијењена мишљења и о другим питањима која су у фокусу Мисије ОСЦЕ, а односе се на борбу против корупције, образовање и положај младих, те питање стварања услова за одржавање локалних избора у Граду Мостару.