• Post category:Новости
  • Reading time:1 мин читањa

У Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона одржан је радни састанак у склопу Twinning пројекта „Оснаживање и наставак подршке парламентима БиХ у пословима европских интеграција – разввој капацитета кантоналних скупштина“. Састанку је испред Twinning пројекта била присутна представница Народне скупштине Мађарске Клара Szalay, главни савјетник за европска питања и координатор Од‌јела за питања ЕУ у Сенату Белгије Тим де Бондт и замјеник водитеља Одсјека за питања ЕУ из Парламента Аустрије Давид Liebich.

У име Скупштине састанку су били присутни: Шериф Шпаго предсједавајући Скупштине, Жељка Чуле секретар Скупштине, Дарио Топић савјетник замјеника предсједавајућег и Харис Баљић савјетник предсједавајућег.

Циљ овог пројекта је боље разумијевање и унапрјеђење рада кантоналних скупштина у процесу европских интеграција, те подршке за усклађивање законодавства с нормама и стандардима Европске уније, а предмет састанка су активности које се односе на препоруке за припрему заједничког акцијског плана кантоналних скупштина.

Предсједавајући Скупштине је представнике Twinning пројекта упознао о начину координације са вишим нивоима власти, посебно у дијелу доношења и проведбе закона из подијељених надлежности Федерације и кантона.

Разговарамо је и о сарадњи са јединицама локалне самоуправе као и о сарадњи са представницима других кантоналних скупштина.

Представници Twinning пројекта подијелили су своја искуства из Белгије и Аустрије по питањима комуникације и размјене информација између различитих нивоа власти.

У оквиру овог пројекта планирано је да се одржи обука за посланике, Стручну службу Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона као обука за представнике министарстава и других кантоналних институција.